Ekonomi

ABD’de Mevcut Konut Satışları 2010’dan Bu Yana En Düşük Seviyede

Eylül ayında, ABD’de mevcut konut satışları düşüş yaşayarak 14 yılın en düşük seviyesine ulaştı. Konut stokundaki hafif artışa rağmen, yüksek mortgage oranları potansiyel alıcıları caydırdı. National Association of Realtors’a göre, satışlar %1,0 düşerek mevsimsel olarak ayarlanmış yıllık 3,84 milyon birime geriledi ve bu, Ekim 2010’dan bu yana en düşük seviye oldu. Bu rakam, ekonomistlerin konut yeniden satışlarının 3,86 milyon birimde sabit kalacağı yönündeki beklentilerinin altında kaldı.

Eylül ayında, yıllık bazda konut yeniden satışları %3,5 düşüş gösterdi. Piyasa, ilkbahardaki mortgage oranlarındaki artıştan bu yana baskı altında ve henüz önemli bir toparlanma görmedi. Geçen ay Federal Reserve’in faiz indirimleri sonrasında mortgage oranları düşmesine rağmen, son üç haftada yeniden yükseldi. Bu artış, perakende satışlar ve ulusal hesap revizyonları gibi güçlü ekonomik göstergelere bağlanıyor ve bu durum, tüccarların gelecek ay için önemli bir faiz indirimi beklentilerini azaltmalarına neden oluyor.

National Association of Realtors, 5 Kasım’daki başkanlık seçimi beklentisinin potansiyel ev sahiplerinin alımlarını ertelemesine neden olabileceğini öne sürdü, ancak bu iddiayı destekleyecek somut bir kanıt bulunmuyor. NAR’ın baş ekonomisti Lawrence Yun, tüketicilerin daha fazla stok seçeneği, geçen yıla göre biraz daha düşük mortgage oranları ve devam eden iş büyümesi ile karşı karşıya olduklarını, ancak bazılarının böyle önemli bir finansal karar vermeden önce seçim sonucunu bekliyor olabileceğini belirtti.

Konut stoku Eylül ayında %1,5 artarak 1,39 milyon birime yükseldi ve bu, Ekim 2020’den bu yana en yüksek seviye olup geçen yıla göre %23,0’lük bir artışı temsil ediyor. Arz artışına rağmen, ortalama konut fiyatı Eylül ayında yıllık bazda %3,0 artarak 404.500$ oldu ve ABD’nin dört bölgesinde de artışlar kaydedildi.

Mevcut stokun tükenmesi için mevcut satış hızında 4,3 ay gerekiyor ve bu, Mayıs 2020’den bu yana en uzun süre olup geçen yılki 3,4 aylık süreden daha uzun. Dengeli bir piyasa genellikle dört ila yedi aylık bir arz ile tanımlanır.

Eylül ayında evler ortalama 28 gün piyasada kaldı ve bu süre geçen yılki 21 güne göre daha uzun. İlk kez ev alanlar satışların %26’sını oluşturdu ve bu oran geçen yılki %27’den biraz düşük. İlk kez ev alanların oranı, uzmanların sağlıklı bir konut piyasasının göstergesi olarak gördüğü %40 standardının hala altında.

Nakit Para işlemleri satışların %30’unu oluşturdu ve bu oran geçen yılki %29’dan marjinal bir artış gösterdi. Hacizler dahil olmak üzere sıkıntılı satışlar, geçen yılki rakamlara benzer şekilde satışların sadece %2’sini oluşturdu.

Reuters bu makaleye katkıda bulundu.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Vip elit istanbul escort bayan numaraları
Başa dön tuşu